Megalakult az első települési mentőcsoport

2014.10.01 10:01

 

Megalakult az első települési önkéntes mentőszervezet 
2014. szeptember 24. 16:00
A megyei szintű Mecsek Mentőcsoportot követően mind a tíz baranyai járásban megalakultak az önkéntes mentőszervezetek. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeptember 26. és szeptember 27. között szervezi a járási mentőcsoportok rendszerbeállító gyakorlatát. Szeptember 14-én pedig Egerágon elsőként hivatalosan is megalakult az első települési szintű mentőcsoport.

A település közel ezer lakosa érezheti magát nagyobb biztonságban, de szükség esetén a környező községek is számíthatnak az önkéntesekre. A Mentőszervezet tagjai között több önkéntes tűzoltó is van, akik mostantól akár árvízi védekezésnél is segítséget tudnak nyújtani.

A hivatalos megalakulással egy időben Domján Gábor tűzoltó őrnagy polgári védelmi főfelügyelő, és Egri Krisztián tűzoltó főhadnagy, a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője tartott felkészítést az önkénteseknek. A polgári védelmi alapképzés keretében a jelenlévők elsajátították a legfontosabb katasztrófavédelmi ismereteket, köztük azt is, milyen módon tudnak együttműködni a hivatásos beavatkozókkal.

Az elméleti felkészülés után rendszerbeállító gyakorlat következett, ahol árvízi, illetve villám árvízi védekezéshez készítették fel a szakemberek a megjelenteket. A speciális felkészítés az Egerágot veszélyeztető természeti hatásokra épült. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék már többször okozott problémát a környéken, ezért fontos, hogy helyben legyen egy olyan települési szintű erő, amely szükség esetén azonnal megkezdhetik a védekezési feladatokat.  Domján Gábor megfeleltre értékelte a gyakorlatot, ezzel Egerágon elsőként alakult meg a települési szintű önkéntes mentőcsoport. A Mentőcsoport jelenleg tizenkilenc tagot számlál, de bíznak benne a helyiek, hogy a közeljövőben még több állampolgár csatlakozik majd hozzájuk.

 

 

Vissza