Légikatasztrófa- elhárítási gyakorlat

2015.05.18 19:41

Ide írhatsz...

Kétszáz résztvevővel zajlott a hétvégi mentési gyakorlat
2015. május 18. 13:28
Táborépítés, területzárás, keresés-kutatás és tűzoltás is feladata volt azoknak az önkéntes mentőszervezeteknek, akiket május 15-én, péntek este riasztott a katasztrófavédelem megyei műveletirányítási központja.

A gyakorlaton a megyei Mecsek Mentőcsoport, valamint a pécsi katasztrófavédelmi kirendeltséghez tartozó valamennyi önkéntes alapon létrehozott – nemzeti minősítéssel rendelkező – járási és települési mentőcsoport vett részt.


A már minősítéssel rendelkező csoportoknak egy begyakorló gyakorlata volt a hétvégi rendezvény, de emellett egy új szerveződés minősítésére is sor került. A HIT Gyülekezet Szeretetszolgálat már évek óta segíti az elhúzódó események felszámolását, humanitárius munkájuk a 2013-as dunai árvíznél is nagy segítség volt a mentőerők számára. A gyülekezet tagjai mostantól Pécs Város Települési Mentőcsoport gerincét alkotják, és szükség esetén támogatják a hivatásos erők munkáját.


A mentőcsoportok idei felkészítésének célja olyan kutatási és mentési feladatok gyakorlása, amely a valós végrehajtási körülményeket teremt minden résztvevő számára. A sérülteket a Magyar Vöröskereszt tagjai játszották el, mind külsőleg, mind pedig viselkedésükben azonosultak a mentendő személyekkel. Az önkéntesek beszámolói alapján emiatt is különleges volt a hétvégi gyakorlat, ugyanis nem csak fizikálisan, de mentálisan is próbára tette őket a kárfelszámolás.


A gyakorlat feltételezett szituációja szerint, május 15. 20:00 órakor a Pogányi Repülőtérről induló, harminc személy szállítására alkalmas utasszállító repülőgép felszállás közben műszaki hibát jelzett és 20:04 perckor eltűnt a radarról. A KŐ-KA Kft biztonsági szolgálata a megyei katasztrófavédelem műveletirányító központjára tett bejelentést, hogy egy repülőgép zuhant a komlói bánya területére. A feltételezett áldozatok száma és az extrém terepviszonyokból adódó elhúzódó mentési munkálatok miatt a hivatásos mentőerők megerősítésére a megyei, járási, települési önkéntes mentőcsoportok igénybe vétele vált szükségessé.


A gyakorlat során valamennyi mentőcsoport részt vett a riasztás feladatokban, a felszerelések málházásában, az áttelepülési folyamatban, az egészségügyi szűrésben és a műveleti bázis kiépítésében. Továbbá segítséget nyújtottak a repülőgép roncsok felkutatásában, a sérültek szállításában, a nagy kiterjedésű tüzek oltásában és a kárhelyszín biztosításában.


A nagyszabású gyakorlaton a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kijelölt állománya mellett, a Mecsek Mentőcsoport, a Hármashegy Mentőcsoport, a Komlói, a - Pécsváradi Járási Mentőcsoport valamint az Egerági és a Pécsi Települési Mentőcsoport vett részt.                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Fotók: Vas Tamás PKMTE

 


 

Kapcsolódó képek:

Kétszáz résztvevővel zajlott a hétvégi mentési gyakorlat Kétszáz résztvevővel zajlott a hétvégi mentési gyakorlat Kétszáz résztvevővel zajlott a hétvégi mentési gyakorlat
Vissza