Díszparancs

2014.10.01 09:29

 

Díszparancsba foglalták az árvízi védekezésben résztvevők névsorát 
2014. szeptember 30. 14:08
Hét napon keresztül tartott a készültség a Dráva mentén, ahol gátmagasítási feladatokra nem volt szükség, azonban a hosszú ideig fennálló magas vízszint áztatta a töltéseket. Az átázott töltés szintén jelentős veszélyforrás lehet, ha nem kellő erőkkel koncentrálnak azok figyelésére.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség esetén, a vonatkozó jogszabály szerint vészőröket kell állítani a védmű olyan pontjaihoz és műtárgyaihoz, ahol az állékonyságot súlyosan veszélyeztető jelenséget észlelnek, vagy az árvíz védekezési terv szerint arra számítani lehet. A vízállásokat kétóránként kell leolvasni, feljegyezni és jelenteni. A tetőző árvízszintek rögzítéséről és beméréséről, a vízhozam mérésről, továbbá - szükség szerint - a légi megfigyelésről gondoskodni kell.

A Dráva drávaszabolcsi szakaszán öt napon keresztül volt érvényben harmadfokú készültség, amely során közel hatszázan vettek részt a segédgátőri feladatok ellátásában, és a védekezés irányításában. 

A helytállásnak köszönhetően Baranya megyében nem esett jelentős kár a vagyontárgyakban, és tömeges kitelepítésre, kimenekítésre sem volt szükség.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának díszparancsa:

Az elmúlt időszak heves esőzései miatt kialakult rendkívüli árvizek veszélyeztették a megye területén élők élet- és vagyonbiztonságát. Az árvízi védekezésben részt vett személyi állományt és az önkéntes szervezeteket kiemelkedő tevékenységük, bátor helytállásuk elismeréseként példaként állítom a hivatásos katasztrófavédelmi szervek teljes személyi állománya elé.

 

Vissza