Félezren a katasztrófa ellen

2014.10.01 09:59

Tizenkét mentőcsoport közel ötszáz tagja vett részt a Drávaszabolcson tartott nemzeti minősítő gyakorlaton szombaton. A tréningen többek között árvíz-védekezési műveletek elvégzését és eltűnt személy keresését is pontozták.

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság együttműködési gyakorlatán belül megtervezett minősítő gyakorlatot tartottak szombaton Drávaszabolcson, melyen Baranya összes járásának mentőcsoportja, valamint az Egerági Önkéntes Mentőszervezet és a Misina Mentőcsoport is részt vett.

Mára a megye minden járásában megalakultak az önkéntes mentőszervezetek, 2013-ban a horvát-magyar katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlat keretén belül pedig lezajlott a szervezetek rendszerbeállító gyakorlata.

A mentőcsoportok idei felkészítésének célja a Nemzeti minősítés kritériumainak teljesítése volt. A szombati tréning részeként megtervezett minősítő gyakorlat olyan árvízi helyzetet feltételezett, amely a valós végrehajtási körülményeket szimulált, valós helyszíneken, valós együttműködő állami és civil szervekkel, valós irányítási eljárásrendek mellett. 

A szeptember utolsó szombatján levezényelt gyakorlat során árvíz-védekezési műveletek elvégzésére, szivattyúzásra, vízkormányzásra, a veszélyeztetett lakosság kimenekítésére, mentésére (vízi-, valamint alpin-mentésre), és eltűnt személy keresésére is sor került.

Vissza